Ινσουλίνη &  Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη η οποία δεν αφήνει την γλυκόζη να κυκλοφορήσει ελεύθερη στο αίμα μας και την τοποθετεί μέσα στα κύτταρα.

Τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, αυξάνονται μετά από οποιαδήποτε υδατανθρακούχα τροφή που καταναλώνουμε με αποτέλεσμα, το πάγκρεας παράγει την ινσουλίνη για να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης. Το εύρος τιμών ζαχάρου στο ανθρώπινο οργανισμό πρέπει να κυμαίνεται (70-110mg/dL), υπό φυσιολογικές συνθήκες. 

Το πόσο εύκολα ανταποκρίνονται τα κύτταρα στο σήμα της ινσουλίνης, ώστε να αρπάξουν τη γλυκόζη και να την βάλουν μέσα στα κύτταρα, ονομάζεται ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ στην ινσουλίνη. Ένας άνθρωπος ο οποίος καταναλώνει πολλές επεξεργασμένες τροφές & απλούς υδατάνθρακες, το πάγκρεάς του αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης ταχύτατα. Τότε τα κύτταρα αρχίζουν σταδιακά να μειώνουν την ευαισθησία τους και να μην λειτουργούν το ίδιο όπως πριν. 

Αντίσταση λοιπόν στην ινσουλίνη υπάρχει όταν το κύτταρο ναι μεν έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε ποσότητα ινσουλίνης, για να μπει η γλυκόζη μέσα, αλλά υπάρχει και μεγαλύτερη αντίσταση. Το αποτέλεσμα είναι το πάγκρεας να παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης. 

Εάν λοιπόν η αντίσταση στην ινσουλίνη συνεχιστεί για χρόνια & παράγονται μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης τότε δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία μας όπως ο διαβήτης, θυρεοειδής και πολλές άλλες μεταβολικές διαταραχές. Ο πρώτος στόχος σε έναν οργανισμό που βλέπουμε ότι έχει αντίσταση στην ινσουλίνη είναι να ρυθμίσει τις ώρες γεμάτων του, να βελτιώσει την διατροφή του με σωστούς σύνθετους υδατάνθρακες, επιλογή δημητριακών χωρίς ζάχαρη & φυσικής άσκηση.

Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω!