Tο σκόρδο ( Allium sativum L. ) είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή κουζίνα. Για αιώνες χρησιμοποιήθηκε και ως παραδοσιακό φάρμακο για τις περισσότερες διαταραχές που σχετίζονται με την υγεία.
Οι οργανικές ενώσεις θείου στο σκόρδο έχουν συνδεθεί με θετικές επιδράσεις στην υγεία. Η πιο γνωστή από τις θειούχες ενώσεις του σκόρδου είναι η αλισίνη, στην οποία οφείλεται η έντονη μυρωδιά του.
Υπάρχουν στοιχεία από κλινικές μελέτες, ότι το σκόρδο συμβάλει και βελτιώνει τα εξής:
-Υπέρταση
-Λιπιδαιμία
-Προ-Διαβήτη-Διαβήτη Τ2
-Παχυσαρκία/Μεταβολικό Σύνδρομο
-Εμφάνιση καρδιαγγειακή Νόσου
-Προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα.
Όμως ακόμη δεν έχει ακόμη αποδειχθεί τίποτα με εγκυρότητα. Αυτό που συστήνετε συχνά είναι η λήψη του ως συμπλήρωμα διατροφής για πιο άμεση δράση.
Σύσταση : Το ωμό σκόρδο αποτελείται κατά 59% από νερό, 33,06% υδατάνθρακες, 6,36% πρωτεΐνη, 0,5 % λίπος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και σελήνιο.
ο Σκόρδο στην διατροφή μας
Το σκόρδο μπορεί να προστεθεί σε τροφές με σκοπό να βελτιώσει τη γεύση τους αλλά και να αποδώσει στον οργανισμό την θρεπτική του αξία.
Για να λαμβάνετε τις ιδιότητές του προτιμάτε να το καταναλώνετε στην ωμή μορφή του.
Συνηστώμενη δοσολογία που επιτρέπετε να τρώτε είναι έως 2 σκελίδες την ημέρα. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ωμού σκόρδου, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και αλλαγές στην εντερική κινητικότητα.
Πώς μπορείτε να εντάξετε το σκόρδο στην διατροφή σας;
-Σε σαλάτα: φτιάξτε μια απλή σως μέσα σε βαζάκι και προσθέστε τριμμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου).
-Σε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο πρόσθετέ μέσα λίγες σκελίδες σκόρδου και θα έχετε ένα αρωματικό λάδι για την σαλάτα ή για το ψωμί σας και το φαγητό σας.
-Φτιάξτε κριτσίνια με σκόρδο.
- Φτιάξτε μια σκορδαλιά.
-Προσθέστε το σε ψαρόσουπα ή και σε απλές χορτόσουπες.
-Τρίψτε το σκόρδο και αλείψτε το στο κρέας και θαλασσινά που θα ψήσετε.
-Ψήστε σκελίδες σκόρδου και φτιάξτε πουρέ με βούτυρο(όχι μαργαρίνη) και θα έχετε ένα υπέροχο άλειμμά για όπου σας αρέσει.
-Εάν σας αρέσει το χούμους μπορείτε να προσθέσετε και επίσης μην ξεχνάμε το τζατζίκι.
Προσοχή!! στην κατανάλωση για όποιον έχει έντονο πρόβλημα γαστρίτιδας και έλκους στομάχου. Επίσης οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να δείχνουν προσοχή κατά την κατανάλωση σκόρδου, καθώς εμφανίζει αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35675656/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17918164/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26036599/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27748188/